YALOVA / MERKEZ - Yalova Anadolu Lisesi

ÖĞRENCİLERİN OKULDA CEP TELEFONU KONUSUNDA UYMASI GEREKEN KURALLAR

ÖĞRENCİ VE VELİLERİN DİKKATİNE!

MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ’NİN BİLİŞİM ARAÇLARIYLA* İLE İLGİLİ CEZA MADDELERİ

Sevgili Öğrenciler,  eğitim ortamlarına bilişim araçlarıyla girmemeniz esastır. Eğer amacınız yakınlarınızla iletişim kurmak veya yakınlarınızın sizinle iletişim kurması ise cep telefonu taşımasanız da  zorunlu ve gerekli hallerde okulun telefonlarından yakınlarınıza ulaşabilirsiniz.

Cep telefonları; dikkatsizlik, uykusuzluk, stres, geç algılama, çevre ile iletişimi engelleme, dil gelişiminin yavaşlaması vb. nedenlerden dolayı fiziksel ve kişisel gelişimi olumsuz etkilediği için çocuk ve gençlerde kullanımının sınırlanması öncelikle bir sağlık önerisidir.

Hiçbir eşyanın (telefon, saç, küpe, ayakkabı, künye vb.) sizin kişi olarak değerli olmanızı sağlayamayacağını unutmayın. Ancak olumlu ve gelişime açık bir kişilik sizi daha değerli yapabilir.

Bütün bunlara rağmen cep telefonu taşıma ihtiyacı duyuyorsanız, cep telefonlarınızı okula geldikten sonra kapatıp sınıfınıza ait kutuya koymanız gerekmektedir. Okuldan çıkışta da aynı kutudan telefonlarınızı alabilirsiniz.

* Bilişim araçları: Ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu, kamera, tablet, bilgisayar, akıllı saat ve benzeri araçları,

Kınama cezasını gerektiren davranışlar ve fiiller

Madde:164 / 1- l) Bilişim araçlarını öğretmenler kurulunca belirlenen usul ve esaslara aykırı şekilde kullanmak,

n)  Ders saatleri içinde öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarını açık tutarak dersin akışını bozmak,

o) Eğitim ortamlarında; dersler arası ile öğle arası dinlenme sürelerinde okul yönetiminin izni dışında bilişim araçlarını yanında bulundurmak ve kullanmak.

Okuldan 1-5 gün arasında kısa süreli uzaklaştırma cezasını gerektiren fiil ve davranışlar

Madde:164/2– ğ) Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine ve kişilere zarar vermek,

Okul değiştirme cezasını gerektiren fiil ve davranışlar

Madde:164/3-m)  Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretimi engellemek, kişilere ağır derecede maddi ve manevi zarar vermek,

Örgün eğitim dışına çıkarma cezasını gerektiren davranışlar

Madde: 164 / 4 - l) Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapmak.

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ 2018 / 10 NOLU GENELGESİNİN İLGİLİ MADDESİ

y-Okul ve kurumlarda bilişim araçları ve sosyal medya kullanımında;

1-Zararlı, bölücü, yıkıcı, toplumun genel ahlak kurallarıyla bağdaşmayan ve şiddet içerikli amaçlar için kullanılmaması,

2-Eğitim öğretim faaliyetlerine ve bireylere, maddi ve manevi zarar vermemeleri için gerekli tedbir ve gözetimlerin sürdürülmesi,

3-Ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içeriklere izin verilmemesi,

4-Derslik, laboratuvar vb. eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda iletişim araçlarının kullanılmasına izin verilmemesi ve gerekli tedbirlerin alınması.

Yayın: 14.09.2023 - Güncelleme: 14.09.2023 07:42 - Görüntülenme: 551